Jak zdrowo gotować? Wyselekcjonuj świeże produkty, najlepiej kupuj sezonowe owoce i warzywa z lokalnych źródeł. Stroń od towarów przetworzonych i w dużym stopniu przetworzonych, ponieważ zawierają one często dodatki, konserwanty i cukier. Gotuj na parze – duszenie na parze to sposób przyrządzania żywności, który zachowuje jej wartości odżywcze i smak. Warzywa i ryby można przyrządzać na parze bez użycia tłuszczu. Stroń od smażenia – smażenie jedzenia w tłuszczu może mieć wpływ do powstania substancji rakotwórczych. Zamiast tego możesz piec, grillować lub gotować jedzenie na wolnym ogniu.
Thermomix Małopolska
Unikaj soli – zbyt duża ilość soli w diecie może prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi oraz chorób serca. Stosuj zioła i przyprawy do nadawania smaku potrawom. Zmniejsz ilość tłuszczu – wyeliminuj tłuszcz z mięsa przed gotowaniem, wykorzystuj mniej oliwy lub oleju, a jeśli to możliwe, gotuj na suchych patelniach. Wybierz zdrowe źródła białka – unikaj mięsa czerwonego i zamiast tego wybierz drób, ryby, fasolkę, soczewicę oraz orzechy.Zmniejsz ilość cukru – zredukuj spożycie cukru do minimum i unikaj produktów słodzonych sztucznie. Zamiast tego możesz użyć naturalnego miodu, daktyli lub syropu klonowego do nadawania smaku potrawom. Gotuj w dużych ilościach – gotowanie w dużych ilościach i trzymanie w lodówce albo zamrażarce pozwoli Ci na oszczędność czasu i uprości przygotowanie zdrowych posiłków w ciągu tygodnia.