Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu możliwości, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop smaków, połączeń i duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Polakom włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne posiłki włoskie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. włosi gotują Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film