Chcesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeżeli jednak nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą bardzo dobrą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeżeli porządnie zrobione – może uczynić, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.
Krakow Restaurant
Jednak w pierwszej kolejności: trochę o pizzy we Włoszech …
Stereotypowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem kultowym za granicą, pizza oraz Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku użytkowano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano bądź też bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest niesłychanie regionalne, także jeśli chodzi o pizze. Jedna zasada jednak jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria ma być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!
Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna oraz w najwyższym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, zawiera lokalne składniki.
Co jest niezbędne prócz pieca, by zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży bądź też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
W następnej kolejności pora na ulubione dodatki, chociaż wolno trzymać się też wyżej wymienionej klasyki. Najprawidłowiej też gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – czyli przystroić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.